Hoe ontwikkel je gezonde grenzen?
Gezonde grenzen krijg je niet van nature mee. Nee gezonde grenzen ontwikkel je doordat je ouders je aanspreken op gedrag wat acceptabel is en wat niet. Ouders beschermen jou als het goed is ook tegen geweld en misbruik. Doordat je ouders je beschermen en tegelijkertijd confronteren met je gedrag ontwikkel je stevige, gezonde grenzen.
Wanneer je van je ouders geen gezonde grenzen hebt meegekregen hebben dat is het nu jouw taak om ze alsnog te ontwikkelen!
Stel een bottomline
Je bottom-line omschrijft het gedrag of de symptomen van codependency of relatieverslaving waarvan je je wilt onthouden om te herstellen en je gezondheid te bevorderen. Hoe specifieker het ongewenste gedrag omschreven is, hoe makkelijker zal het zijn om het gedrag te herkennen, te onderzoeken en te veranderen.
Een bottomline zou kunnen zijn: ik geef mijn grenzen aan. Ik stop met pleasen.
Alles dat je doet doe je in essentie om iets positiefs voor jezelf te bereiken, om een onderliggende behoefte te vervullen ook al heeft dit negatieve consequenties. Het is aan jou de taak om te onderzoeken welke behoefte dit is zodat je op een alternatieve manier aan deze behoeften kan gaan voldoen.
Ga aan de slag met de opdrachten uit de les en werkblad. Inventariseer hoe jouw grenzen systeem in elkaar steekt. Maak daarna een plan om gezondere en stevige grenzen te ontwikkelen en op welk gebied. Maak het concreet doormiddel van het opstellen van bottomline rules!
Hier vind je de sheets uit de presentatie grenzen en hechting. Open deze presentatie terwijl je luistert naar het bovenstaande audiobestand.
Stel jezelf 3 vragen wanneer je iets voor een ander neigt te willen doen (pleasen)
1) Waar moet ik nee opzeggen als ik hier ja op zeg?
2) Kan en wil ik me hier 100% voor geven?
3) Komt het overeen met mijn waarden en normen?
Stel jezelf de volgende vragen bij elk punt van je bottom-line terwijl je je voorstelt dat je het outact-gedrag wel vertoont:
- Wat wil ik bereiken door dit te doen? Wat levert het me op?
- Waarom gedraag ik me zo? Wat bereik ik daarmee voor mezelf?
- Wat is er zo belangrijk aan om dat te bereiken?
- Stel dat ik dat bereikt heb, wat wil ik dan bereiken dat nóg belangrijker is dan dat? (deze vraag kun je herhalen tot er niets nieuws meer opkomt)
De laatste vraag is: wat kan ik doen om aan mijn ware behoefte tegemoet te komen wat gezonder is voor mezelf. Oftewel Hoe kan ik vanuit de volwassene in mij zorgen voor mijn behoeften? Voorbeelden kunnen zijn: in bad gaan, mediteren, een vriendin bellen, een massage nemen, naar een meeting gaan, etcetera.
Het hebben van gezonde grenzen is dermate belangrijk dat ik je deze week nog een boekentips mee geef om jezelf te verdiepen in dit thema.
Lees ook het pamflet hechting zodat je je bewust kunt worden van jouw hechting stijl. De manier waarop je gehecht bent heeft invloed op je grenzen systeem.
Bekijk ook het tiende Vraag en Antwoord webinar (58 minuten)